Tulevia tapahtumia:

4.3.2024 sääntömääräinen kevätkokous kerhotilassa klo 19.00.

 

 

NELJÄN KERHON kokoontuminen Vaasassa 24.2.2024 klo. 13.00

Ilmoittautuminen on päättynyt

 

Classic Motor Show matka Lahteen 4.5.2024 ilmoittautumiset:

seimobi(at)gmail.com

Kaikki jäsenet tervetulleita

 
 
 
 
 

Kuukausitapaaminen

Joka kuukauden ensimmäinen arki maanantai klo 19.00 alkaen. paikkana kerhotilat osoitteessa Varastotie 11 , 2krs Seinäjoki, jos ei erikseen muuta mainita.

 

 

 

Yhdistyksen historia

Heinäkuun 1971 Kruununhäiden kuljetuksissa olleet mobilistit päättivät yhdessä perustaa automobiilikerhon. Perustava kokous järjestettiin 11.10.1971 Seinäjoella Hotelli Sorsanpesässä. Paikalla oli 40 paikallista mobilistia, jopa Helsingistä ja Tampereelta oli osallistujia. Kerhon puheenjohtajaksi valittiin Erkki Pellossaari. Nimeksi valittiin SA-HK:n Etelä-Pohjanmaan kerho ry ja se merkittiin yhdistysrekisteriin 14.1.1972.

Kesäkuussa 1972 kerho piti vanhojen ajoneuvojen näyttelyn; mobiileja oli yleisön nähtävillä 25 kpl. Innostus oli kova ja vuoden 1972 lopussa jäseniä oli jo 45. Mobilistit osallistuivat Seinäjoella 1973 järjestettyyn maatalousnäyttelyn arvovaltaisen vieraan, presidentti Urho Kekkosen kyyditykseen; seurue kulki kahdeksalla automobiililla. Kerho teki 6.-15.7.1973 turistibussilla Englantiin ulottuneen Euroopan matkan.

Presidentti Kekkonen seurueineen Etelä-pohjanmaan Maanviljelyseuran 110-vuotisjuhlanäyttelyssä v. 1973. Kyyditsijänä Antti Ojaniemi Ilmajoelta autona Chevrolet -28.

Kerhojen välistä yhteistyötä aloitettiin kutsumalla Pietarsaaren mobilistit Lappajärvelle ajotapahtumaan. Vuonna 1974 vallinnut energiakriisi heitti varjonsa myös mobiiliharrastuksen ylle, mutta kerho järjesti 1.6.1975 SA-HK:n valtakunnalliset retkeilyajot, joihin osallistui 61 automobiilia. Ensimmäisessä kolmen kerhon kokouksessa 1975 osallistujia olivat Seinäjoen, Pietarsaaren ja Vaasan kerho. Kokoukset laajenivat 1985 neljän kerhon kokouksiksi Kokkolan liittyessä mukaan.

Matkoja Ruotsiin on toteutettu vuodesta 1977;näitä matkoja tehtiin vuosittain aina 2000-luvulle asti. Kerholle hankittiin 1976 Jurvasta Chevrolet-kuorma-auto; tämä auto myytiin eräälle kerhon jäsenelle. Järvenpään palokunnalta kerho osti kaksi paloautoa merkiltään Chevrolet, vm. 1938 ja 1939, joista vanhempi miehistöauto kunnostettiin kerhoajotapahtumia varten. Jäsen- ja kalustotiedot koottiin 1978 kätevästi jäsenmaksujen pankkisiirtolomakkeilla; tiedot sisälsivät ajoneuvojen kunnostusasteen. Jalasjärvellä järjestettyyn autonäyttelyyn 1978 tutustui 500 automobiileista kiinnostunutta henkilöä. Vuonna 1980 kerho järjesti autonäyttelyn, jossa oli 38 ajoneuvoa. Tapahtumasta painettiin vielä nykyisinkin retkeilyajojen yhteydessä käytössä olevan tyyppinen ajoneuvojulkaisu. Siitä löytyi mm. 9 autoalan liikkeiden mainosta.

Valtakunnalliset retkeilyajot kerho järjesti toisen kerran 4.6.1983. Tapahtumaan osallistui rasteilla n. aktiivi jäsentä. Ajoneuvoja oli n. 140kpl, joista vanhin vuodelta 1919. lähtöluettelossa oli todella paljon kaksi- ja kolmekymmentäluvun autoja. Ero nykyisiin retkeilyajoihin oli suuri, koska kaluston ikäjakautuma on laajentunut ja monipuolistunut. Toki kanttiautojen määrään varmasti vaikuttaa nykyisin ajoneuvojen korjaus- ja huolto-osaajien rivien harveneminen. Tässäkö syy siihen ettei kaksikymmenlukusia näy enää niin paljon tapahtumissa ja muussa toiminnassa.

Vuonna 1983 kerho myös sai tilat kaupungin entisestä vesilaitoksesta, jossa tehtiin satoja talkootunteja tilojen kunnostamiseksi.

Kerhon jäsenmäärä 1984 oli 49 henkeä. Seuraavana vuonna jäsenmäärä saatiin nostettua 96 henkilöön, mihin oli syynä puheenjohtajan onnistunut ”piilomobilistien” kartoitus.

Vuona 1988 jäsenmäärä oli 110. Kerholaisilla oli 242 ajoneuvoa hallussaan, niistä 52 moottoripyöriä, näistä 13 museoajoneuvoa ja 55 automobiilia.

Kahdeksankymmentäluvun nousukausi päättyi lamaan 1990. Tuo aika vaikutti alueellamme automyyntiin ja autoliikkeiden toimintaan. Autokannan vanheneminen oli yleisesti huomattavissa. 70- ja 80- luvun autokalustoa oli katukuvassa runsaasti lähestyessä -90 luvun puoliväliä.

Kerho teki 26.9.1992 mielenkiintoisen retken Turun Sanomien automuseoon ja Paimion Paroni- automuseoon kokonaisen linja-autollisen voimin. Siirtymätaipaleilla retken aikana kuuli mukavia tarinoita autoharrastuksen tiimoilta. Kerhon puheenjohtajana toimi Jussi Antila, museoajoneuvo tarkastajina olivat Kalervo Myllymäki, Rauno Mäkelä-Lammi ja Matti Erkkola. Museoajoneuvotarkastuksia tehtiin 58. Kerhon paloautoa kunnostettiin kaksi kertaa viikossa- periaatteella. auto rekisteröitiin 21.5.1992, jonka jälkeen tuolla kunnostetulla paloautolla osallistuttiin valtakunnallisiin retkeilyajoihin Vaasassa.

Samana vuonna 1992 aloitettiin tiedustelut uusista kerhotiloista Itikanmäeltä, vanhasta Hankkijan talosta. Jaakko Antilan pitämän kökkäpäiväkirjan mukaan lokakuussa 1993 Hankkijan kiinteistöstä saatu tila alkoi muuntua mobilistien kerhotilaksi. Alueen yrityksiäkin oli mukana antamassa sponsoriapuna rakennustarvikkeita ja koneita. Nämä tilat sopivat hyvin paloauton säilytykseen ja lisäksi kerholla oli mahdollisuus vuokrata jäsenilleen edullista auton säilytystilaa. Siellä sovittiin hyvin myös pitämään kuukausipalavereita. Talon pihapiiri oli laaja ja sitä voitiin käyttää ajojen lähtöpaikkana. Se oli ihanteellinen autoharrastusta silmälläpitäen. –Tuo kova työnteko ja vaivannäkö valui sitten myöhemmin hukkaan, koska jouiduimme lähtemään tiloista. Kymmenen vuotta siellä vierähti katsastusaseman naapurina.

Kerho vaihtoi 90- luvun loppupuolella nimeään Seinäjoen Seudun Mobilistit ry:ksi.

Kerho sai 5.-7.6.1998 järjestettäväkseen valtakunnalliset retkeilyajot. Tervetulo toivotuksessa Seinäjoen kaupunginjohtaja Raimo Yli-Uotila totesi, että historiallisten autojen esittely ja ajotapahtuma sopii kaupungin tapahtumakirjojen jatkoksi erityisen hyvin. Seinäjoen Seudun Mobilistien puheenjohtaja Jaakko Antila toivotti muun Suomen vanhojen autojen ja moottoripyörien ystävät tervetulleiksi 230-jäsenisen kerhomme vieraiksi. Ajoneuvoja tapahtumassa oli ajojulkaisun mukaan 140kpl. Kilpailukeskuksena oli Seinäjoen ammattioppilaitoksen Törnävän toimipiste. Iltajuhla ja palkintojen jako pidettiin hotelli Sorsanpesällä. Ajoreitti kierteli Seinäjoen kaupungin alueella ja Ilmajoen peltolakeuksilla. Tiedotusvälineet huomioivat ajot; mm. Yle Pohjanmaan radio teki niistä laajan lähetyksen. Ajojulkaisussa oli jo mukana runsaasti yrityksiä tukemassa asiaa mainoksin. Ajot saivat kiittävää palautetta harrastelijoilta ja suurelta yleisöltä reitin varrelta.

Vuonna 2001 joulukuussa järjestimme kerhomme 30- vuotis syntymäpäivät Yli-Lauroselan talomuseolla Ilmajoella.

Valtakunnalliset retkeilyajot saatiin neljännen kerran järjestettäväksi Seinäjoella 4.-5.6.2004. Seinäjoen kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen toivotti harrastajat tervetulleiksi. Hän totesi ns. itäisen ohitustien tarpeelliseksi alueellemme ja samalla hän kiitti Seinäjoen Seudun Mobilisteja kaupunkimme näkyvyyden lisäämisestä valtakunnallisella tasolla. Varapuheenjohtaja Heikki Kotiranta kiitti aktiivisia kerhon jäseniä siitä , että he olivat mukana luomassa onnistunutta tapahtumaa, koska talkootyön merkitystä ei voi väheksyä missään tapahtuman vaatimissa toimissa. Heikki Kotiranta on antanut yhdistyksellemme intoa ja uskoa omalla esimerkillisellä toiminnallaan myös valtakunnallisella tasolla.

Kerhomme kokoustila sijaitsee tällä hetkellä Kapaernaumin teollisuusalueella, entisessä SOK:n varaston yläkerrassa, jossa ei ole mahdollisuutta säilyttää tai esitellä jäsenten ajoneuvoja. (Paloautomme kuitenkin saa olla kyseisen rakennuksen lämpimissä kellaritiloissa.) Tämä tilan puute on mielestämme suurin ongelma kerhon aktiiviseen toimintaan. Toisaalta olemme kiitollisia näistäkin tiloista ja etsimme sopivia pysyvämpiä tiloja harrastuksemme kehittämiseksi. Myös uusien nuorten harrastajien mukaan saaminen kiinnostaa muutenkin kuin juhlapuheissa.

Kerhomme perinteinen kohokohta oli vuosina 2004-2012 heinäkuun puolivälissä Kalajärvi Picknick, jonka kerhon pitkäaikainen aktiivijäsen, puheenjohtajanakin toiminut Jaakko Antila aloitti 2004 yrittäjä Juhani Varjamon alkuperäisen idean mukaa. Kerhollamme oli siellä perinteinen rompetori ja ajoneuvonäyttely. Oli erittäin miellyttävää saada joka vuosi runsaasti ajoneuvoja sekä kerhon jäseniä, jotka esittelivät toimintaamme laajalle yleisölle. Tapahtuma paikkana Kalajärvi oli ihanteellinen, koska palvelut löytyivät valmiiksi kokoustiloja myöden.

14.10. 2011 järjestimme kerhomme 40 vuotis syntymäpäivät paikkana sama paikka missä ensimmäinenkin kokous järjestettiin eli hotelli Sorsanpesällä Seinäjoella.

Vuonna 2012 huomasimme, että Kalajärvellä tosiasian, että alueen kehittämiset ja rakentamiset veivät meiltä tilaa / mahdollisuuksia järjestää tapahtumaa siellä enää. 2013 heinäkuussa järjestimme uuden tapahtuman Joupiska retro ja rompe ensimmäisen kerran Jouppilanvuoren juurella Seinäjoella. Tarkoituksenamme järjestää kyseinen tapahtuma jatkossakin.

Vuosi 2021 on kerhomme 50 vuotisjuhlavuosi

Järjestämme sopivaa toimintaa juhlan kunniaksi. Valmistelut aloitetaan hyvissä ajoin jo kuluvana vuotena 2020. Tulkaa mukaan kehittämään hieno 50- vuotis syntymäpäivä ja juhlavuosi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seinäjoen

Seudun

Mobilistit ry

Postiosoite:

Seinäjoen Seudun Mobilistit ry

Varastotie 11
60100 Seinäjoki

 

Käyntiosoite:

Varastotie 11 , 2krs

60100 Seinäjoki

sähköpostiosoite:

seimobi(ät)gmail.com

 

www.facebook.com/

seinajoenseudunmobilistit

  •